I Växthusen/Skötselråd

Plantera krukor, vad är viktigt att tänka på.

Vårblommorna, såsom pensé, primula, tusensköna, gyllenlack med flera är inte jättekräsna men det ger alltid en längre blomning och klarare färger om man har rikligt med god jord.

Sommarblommorna, pelargon, petunia, begonia osv. är desto kräsnare, de vill absolut ha en jord som har rätt näringsinnehåll och inblandning av lera och olika torvfraktioner.

Det behöver vara rikligt med jord, därför skall du tänka på att ta en något större kruka än vad du tror eller helt enkelt inte samplantera för många växter i krukan. De är också i behov av komplettering av växtnäring under säsongen, köper du en bra jord med långtidsverkande näring behöver du bara vattna med klarvatten i en dryg månad men efter det fylla på med nytt långtidsverkande eller fortsätta vattna med näring.

Grönsaksplantor i kruka behöver även de en väl näringsberikad jord för att de skall ge den skörd du önskar. Likadant om du odlar i pallkragar eller liknande. Mängden jord är mycket viktig och att du ger näring under hela perioden beroende på vad det är du odlar. Tomat, gurka och paprika/chili vill ha mer näring än t.ex. sallad, kål, kryddor mm.

Julstjärnor skall helst inte planteras om men de är inte så vansinnigt känsliga som alla påstår. Visst de gillar inte kyla men det gör ju ingen blommande inomhusväxt under vintern. Tänk på att inte vädra ut för mycket i rummet där de står, övervattna inte – detta är för det mesta det vanligaste felet alla gör när stjärnorna tappar blad, de bör ”torka upp” mellan vattningarna, men inte så länge/mycket att bladen krullar sej (då faller de).

Jord är inte bara något svart, så tyck inte att det inte spelar någon roll vad du ger dina växter. Jag brukar jämföra att vi själva inte lever på knäckebröd och vatten utan behöver mer näring än så för att klara oss. Samma sak med allt levande. Välj därför en jord som innehåller näring, olika sorters torv och gärna lite lera.